Aronia – przetwory na zimę: mamy przepisy na sok, nalewkę i dżem z aronii

Wyjątkowe przepisy na sok, nalewkę i dżem z aronii na długie zimowe wieczory

Zbliżają się długie, zimowe wieczory, a Ty szukasz sposobu na urozmaicenie swojego wieczoru? Nic nie poprawia nastroju tak jak ciepły, domowy sok, nalewka czy dżem. Dzisiaj podzielę się z Tobą wyjątkowymi przepisami na te pyszne przetwory z aronii, która obfituje w sezonie jesienno-zimowym.

Sok z aronii to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu w okresie przeziębień, a także smaczny sposób na nawodnienie. Aby go przygotować, potrzebujesz około 1 kg aronii, 1 litr wody oraz sok z jednej cytryny. Owoce aronii należy umyć, zalać wrzącą wodą i odcedzić. Następnie wrzucić do garnka z litrem zimnej wody i gotować przez około 10-15 minut. Po ugotowaniu owoce należy przetrzeć przez sito, a następnie dodać sok z cytryny. Gotowy sok można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

A jeśli lubisz wytrawne alkohole, to z pewnością przypadnie Ci do gustu nalewka z aronii. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować 1 kg aronii, 500 g cukru oraz 500 ml wódki. Owoce aronii należy umyć i zalać wódką, a następnie dodać cukier. Nalewkę należy odstawić w ciemne miejsce na około 2-3 miesiące, a następnie przecedzić i rozlać do butelek. Taki trunek doskonale sprawdzi się na długie zimowe wieczory.

A jeśli chcesz słodkiego dodatku do herbaty czy tostów, koniecznie wypróbuj przepis na dżem z aronii. Do jego przygotowania potrzebujesz 1 kg aronii, 1 kg cukru oraz sok z jednej cytryny. Owoce aronii należy umyć, zalać wrzącą wodą i odcedzić. Następnie wrzucić do garnka z cukrem i gotować, aż dżem zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Gotowy dżem można przelać do słoików i przechowywać w lodówce.

Koniecznie wypróbuj te wyjątkowe przepisy na sok, nalewkę i dżem z aronii na nadchodzące zimowe wieczory. Z pewnością sprawią, że Twój wieczór będzie pełen smaku i aromatu.